Manifest en relació amb el pla d’obertura dels centres educatius.

La nostra escola, el Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer, seguirà el pla d’obertura ordenat pel Departament, però volem puntualitzar alguns pensaments que expressen el nostre malestar i la no aprovació de com s’han portat a terme algunes de les mesures que ens orienten en l’obertura dels centres.

Com a responsables de vetllar pel compliment dels drets dels infants i buscant sempre allò que és el millor per a ells i elles considerem que:

  • La Pandèmia ha originat una crisi a tot el país, moltes famílies han estat perjudicades en l’àmbit laboral i la seva situació continua sent delicada i en algunes d’elles precària i difícil. Des de l’escola hem treballat per minimitzar al màxim aquestes dificultats. 

Actualment en la crisi mundial en la qual estem submergits el govern ha considerat obrir els centres a partir de paràmetres polítics i econòmics, però en cap cas pedagògics. L’obertura tal com s’ha plantejat des del Govern tampoc busca atendre i solucionar les possibles diferències generades per aquesta situació.

  • Les decisions que s’han pres des del Departament d’Educació no han tingut en compte les opinions dels i les mestres, han estat ordenades sense cap consulta. Han traspassat la responsabilitat a les direccions dels centres, fent que aquestes siguin les màximes responsables de la seva aplicació, de garantir les mesures sanitàries i de les possibles afectacions de salut. Prenent unes decisions complicades que han pogut ser susceptibles d’un enfrontament amb la comunitat educativa.

Ens sentim poc valorats, i utilitzats per resoldre una situació que no li correspon a l’escola.

  • El pla de reobertura ha considerat l’escola com un espai tan sols de guarda, sense considerar cap aspecte pedagògic. Donant a entendre que la franja 1-6 no requereix ser considerada etapa educativa i menyspreant el valor i la cura que sempre li ha donat l’escola. Aquest fet s’ha vist encara més agreujat permetent que les llars hagin ampliat el seu horari d’obertura.
  • Entenem la necessitat d’algunes famílies per a la seva conciliació familiar, sabem que viuen una situació dificil i complicada, però pensem fermament que:

– Aquesta conciliació no es soluciona amb 15 dies de curs.

– El Govern, hauria d’haver estat més eficient i previsor buscant solucions amb més temps i fer una bona planificació per detectar quines famílies tenen aquesta necessitat. Un col·lectiu molt vulnerable queda fora dels paràmetres d’ajuda. Novament els més febles són els més perjudicats, incrementant encara més les desigualtats.

  • Per seguretat nostra, de la gent que estimem i dels nostres nens i nenes, creiem que aquesta obertura no ajuda a ningú i ens pot perjudicar a tots i totes.
  • Volem treballar presencialment, però no amb unes condicions que són perjudicials en molts sentits. Les mesures de protecció establertes en aquests moments ens impedeixen acostar-nos i interactuar de forma propera donant un suport emocional i acollidor. Creiem que la imatge que genera en l’infant és de por i desconcert fent una relació de por i inseguretat amb l’escola, cosa que considerem del tot perjudicial.

No volem transmetre la idea d’una escola insegura, freda i poc acollidora. 

Volem obrir l’escola, volem atendre a TOTS els infants de la nostra escola però no volem fer-ho de qualsevol manera, ho volem fer bé, amb una bona planificació, tenint molt en compte els entorns, obrint altres espais del poble, creant confiança i seguretat, atendre amb la il·lusió que sempre ens ha caracteritzat i abraçar de forma segura a tots els nens i les nenes.

Equip de mestres.

Escola el Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer.